Kredietkaart

Steeds meer mensen kiezen voor het gemak van een kredietkaart. Niet alleen omdat het een slag om de arm geeft wanneer u voor onverwachte kosten komt te staan, maar ook omdat het soms de enige manier is om te betalen. Denk dan onder meer aan online betalingen, het boeken van vluchten of hotels of voor het huren van een auto. Het is bijna onmogelijk om tegenwoordig geen kredietkaart te hebben. 

Het voordeel van een kredietkaart is vooral dat u extra geld kunt opnemen wanneer u dat wilt. Of u het nu nodig heeft om een onverwacht gesneuveld huishoudelijk apparaat te vervangen of omdat u iets speciaals wilt aanschaffen, maar het geld nog niet bij elkaar heeft. Anders dan bij een gewone bankkaart, wordt bij een kredietkaart het bedrag dat u uitgeeft niet meteen van uw rekening geschreven, maar maakt u gebruik van een kortlopend krediet wat u later kunt aflossen. Dit gebeurt via een doorlopende opdracht van uw betaalrekening, waarbij het bedrag in de meeste gevallen de volgende maand wordt gedebiteerd tegen een vastgesteld rentepercentage.

Beobank

€ 5.0001

Aankoopverzekering1

€ 5.0002

Aankoopverzekering2

€ 5.0003

Aankoopverzekering3
  • Betaal < 1 maand of gespreid
  • Bruikbaar met elke rekening

Cofidis

€ 5.0001

Aankoopverzekering1

€ 5.0002

Aankoopverzekering2

€ 5.0003

Aankoopverzekering3
  • Betaal < 1 maand of gespreid
  • Bruikbaar met elke rekening

Cetelem

Geld lenen tot € 200.000

Nieuw of 2de hands auto financieren!

Rentevoet vanaf 2,25%

BuyWay

Van € 1.250 tot € 10.001 op uw MASTERCARD

Van € 5.500 tot € 15.000 BUY WAY Line

Van € 2.500 tot € 20.000 Lening op afbetaling

3 tot 84 maanden looptijd

Rentevoet vanaf 6,99%

De verschillende soorten kredietkaarten


Er zijn verschillende soorten kredietkaarten te krijgen in België. 

Zo is er een creditcard met uitgestelde debetfunctie. Hierbij geeft u het bedrag uit en betaalt u op een vastgestelde dag, de opvolgende maand, het bedrag in een keer terug. Het grote voordeel aan deze kaart is dat u (meestal) geen rente betaalt over het eerder uitgegeven bedrag. Dit geldt alleen als u het volledige bedrag, de opvolgende maand, in een keer terug betaalt. Anders dient u wel rente te betalen. 

Een kredietkaart met een kredietopening werkt anders. U kunt ook hier uitgesteld betalen, maar u kunt de terugbetaling spreiden over een langere periode. U betaalt dan wel rente over het uitgegeven bedrag. Wat die interesten precies zijn, dat hangt af van de jaarlijkse rentevoet die de bank aanhoudt. U dient iedere maand een minimumbedrag te terug te betalen. Dat bedrag is wettelijk vastgelegd en dus overal hetzelfde. Tot 5000,- euro dient u 1/18 van de gebruikte reserves, maandelijks terug te betalen. Voor een krediet hoger dan 5000,- euro is dat 1/20. 

Een uitzonderlijke versie is de prepaid kredietkaart. Eigenlijk heeft u helemaal geen krediet want op de kaart moet op voorhand, net als bij een bankrekening, geld worden gestort. Deze creditcard is vooral handig om bijvoorbeeld online aankopen te doen, over de hele wereld betalingen te kunnen verrichten, vluchten te kunnen boeken en meer van deze zaken. Ook wordt een prepaid kredietkaart vaak door ouders gebruikt om aan hun kinderen te geven zodat zij zich aan het afgesproken limiet houden. 


De drie grote spelers in België


De drie grote aanbieders in ons land zijn Visa, Mastercard en American Express.

Visa is wereldwijd de meest populaire kredietkaart. Te gebruiken in meer dan 200 landen en met 38 miljoen verkooppunten, kunt u bijna overal met uw Visa creditcard betalen. De kredietverstrekker werkt samen met de grote banken, zoals bijvoorbeeld BNP Paribas Fortis en ING, en de voordelen die u bij uw creditcard van Visa krijgt, zijn dan ook afhankelijk van de bank of kredietverstrekker bij wie u de kaart aanschaft. 

Mastercard is wereldwijd de tweede grote speler. Ook te gebruiken in meer dan 200 landen en bij 25,9 miljoen verkooppunten. Mastercard heeft verkoopovereenkomsten met onder meer Belfius en KBC om hun kredietkaart zoveel mogelijk aan de man te brengen. De banken en kredietaanbieders bepalen dan ook de voorwaarden en voordelen die u krijgt bij uw kredietkaart van Mastercard. 

American Express is de iets minder populaire kredietkaart. Deze creditcard is ook in meer dan 200 landen te gebruiken, maar wordt bij veel minder verkooppunten geaccepteerd. Dat komt doordat American Express de enige aanbieder is en niet met andere banken of kredietverstrekkers samenwerkt. De voorwaarden bij deze kredietkaart zijn ook strikt. Zo moet u over een relatief hoog l inkomen beschikken om in aanmerking te komen. Voor de Amex Goldcard moet u over een minimum inkomen van 37.550 euro per jaar beschikken. 


Belangrijk wanneer je kiest voor een kredietkaart: De nulstellingstermijn


De nulstellingstermijn is bij wet bepaald en het houdt in dat u het geleende bedrag, binnen een bepaalde periode, volledig terugbetaald moet hebben. Uw saldo dient dan weer op 0 te staan. Een kredietopening van maximaal 3000,- euro, zonder periodieke terugbetaling, dient binnen een jaar volledig terugbetaalt te zijn en uw saldo moet dan op 0 staan. Voor bedragen groter dan 3000,- euro is de nulstellingstermijn maximaal vijf jaar. 

De kredietgever mag kortere nulstellingstermijnen hanteren en is verplicht om u twee maanden voor de nulstellingstermijn te verwittigen. Zodra uw saldo weer op 0 staat en alles is afbetaald, zal de nulstellingstermijn opnieuw ingaan. Wanneer u er niet in slaagt om uw creditcard op tijd op nul te krijgen, dan kunt u op een zwarte lijst terecht komen. Wanneer u op deze lijst staat, dan krijgt u niet zo makkelijk meer een andere kredietkaart en er kunnen hoge extra kosten aan vast zitten. Ook kan het contract ontbonden worden wanneer het afgesproken termijn niet wordt gehonoreerd. 


Wat kost een kredietkaart?


Wat u betaalt aan een kredietkaart varieert per verstrekker. Vaak betaalt u voor een kredietkaart een jaarlijkse bijdrage, soms betaald u niets. Wanneer u gespreid over een langere periode afbetaalt, dan betaalt u interesten, dit kunt u voorkomen door de opvolgende maand het volledige bedrag in een keer terug te betalen, maar het ligt aan de soort kaart die u gekozen heeft of dit van toepassing is of dat u alsnog een rentebedrag betaalt. 

Wanneer u buiten de EU betaalt, dan is er de wisselkoerscommissie en wanneer u geld bij een bankautomaat afhaalt dan betaalt u behandelingskosten. Het is dus verstandig om naar die kosten te kijken voor u een keuze maakt over welke kredietkaart het beste bij u past. In de vergelijking die ExtraGeld voor u maakt, worden die kosten voor u meegenomen. Bij sommige lopende rekeningen zit een kredietkaart. Meestal betaalt u dan geen extra kosten. 

ExtraGeld helpt u bij het vergelijken van de kredietkaarten. Op die manier is het overzichtelijk  voor u bij welke kredietverstrekker, het voor uw persoonlijke situatie, het meeste voordeel oplevert om een creditcard te nemen. Een kredietkaart kan een goede oplossing zijn om alledaagse zaken betalingen te regelen of om wat geld achter de hand te hebben voor onverwachte situaties.

Laatst toegevoegd nieuws