Groene lening

Een groene lening krijgt u wanneer u besluit uw woning duurzamer en milieuvriendelijker te maken. Denk dan onder meer aan isolerende of energiebesparende veranderingen. U wilt misschien zonnepanelen plaatsen en zo besparen op uw energiekosten, maar meteen ook een positieve bijdrage leveren aan het milieu. Uw huis wordt dan ook nog eens meer waard. Al met al kan het dus altijd de moeite zijn om eens te kijken of u uw huis groener wilt maken en wanneer u besluit om dit te doen, dan kunt u kijken of u een ecolening kunt aanvragen.

Voor een duurzame verbouwingslening zijn vaak betere voorwaarden te bedingen dan bij een gewone persoonlijke lening en is er een voor u gunstigere rentevoet. Meestal is dit zelfs de meest voordelige rentevoet die er  te krijgen is. Het kan dus voordelig zijn om wanneer u wilt verbouwen, door te rekenen of het voordeel oplevert wanneer u aanspraak kunt maken op een groene lening. Dit kunt u bijvoorbeeld doen door dubbel glas in plaats van enkel glas te laten plaatsen. U verdient dan niet alleen aan de lagere rentevoet, maar ook op langere termijn werkt het kostenbesparend doordat u bijvoorbeeld minder energiekosten maakt.

Welke verbouwingen komen in aanmerking?

In het verleden gaf de overheid subsidies aan particulieren die hun woning groener wilden maken. Dat is tegenwoordig jammer genoeg niet meer het geval, maar de banken die de leningen verstrekken houden in principe dezelfde criteria aan voor het verstrekken van een ecolening. Om voor een ecowoonlening in aanmerking te komen, is het niet nodig dat de gehele verbouwing groen is.

 • Het plaatsen van zonnepanelen om zo groene energie op te wekken.
 • Waterverwarmingssysteem op basis van zonne-energie.
 • Een groen dak.
 • HR-beglazing.
 • Vervangen overjarige stookketel.
 • Installatie warmtepomp.
 • Warmteregeling in de vorm van een kamerthermostaat met tijdschakeling.
 • Plaatsen thermostatische kranen.
 • Geothermische energieopwekking.
 • Uitvoeren energieaudit woning.
 • Sommige banken rekenen domoticasystemen ook tot een groene verbouwing.

Het soort lening

In principe is een groene lening hetzelfde als een verbouwingslening. Het verschil is dat wanneer er sprake is van een ecologisch of milieuvriendelijk doel, dan wordt op voorhand bepaald wat de leensom en de looptijd is. Gedurende de looptijd is er een vast jaarlijks kostenpercentage. Maandelijks vind de terugbetaling plaats. Deze bestaat voor een deel uit het Jaarlijks Kosten Percentage (JKP) en een deel uit de aflossing.

Voor de term “groene lening” worden diverse termen gebruikt door de verschillende banken. Zo is er een ecokrediet, maar ook een ecowoonlening en een energiekrediet, maar ook de verwarming lening.

Het is zeker aan te raden om de diverse leningen te vergelijken met elkaar om zo er achter te komen bij welke kredietverstrekker er voor u de beste voorwaarden en rentevoet te krijgen zijn. Op die manier kunt u niet alleen veel geld besparen door voor een ecolening te kiezen, maar ook door de juiste kredietverstrekker te kiezen die past bij uw persoonlijke omstandigheden.

Een ecolening is niet alleen verstandig voor het moment waarop u de lening afsluit, maar ook op de lange termijn, daar u kostenbesparende en milieuvriendelijke toevoegingen realiseert aan uw woning, waardoor uw woning ook meer waard wordt.

Laatst toegevoegd nieuws