Geld lenen zonder bank

Veel mensen denken dat ze bij familie of bekenden moeten lenen wanneer ze bij een bank geen krediet krijgen, maar banken zijn niet de enige financiële instellingen die een krediet mogen verstrekken.

Vaak is er een negatieve registratie bij bijvoorbeeld de Nationale Bank van België wanneer banken geen lening willen vertrekken. Alle eerdere leningen en kredieten staan daar in de administratie. Het kan voorkomen dat aan de hand van deze gegevens bepaald wordt dat u niet genoeg draagkracht heeft om de lening aan te gaan. Dat is overigens niet de enige reden waarom banken een kredietaanvraag afwijzen. De rentevoet kan te hoog zijn of het leenbedrag is te laag.

Dat wilt niet zeggen dat u helemaal geen geld kunt lenen en er zijn zelfs meerdere opties voor u.

Waar kunt u nog meer geld lenen?

Er zijn behoorlijk wat financiele instellingen, buiten banken, die een krediet kunnen verstrekken. Die hanteren meestal hele andere voorwaarden en bieden andere mogelijkheden aan voor het afsluiten van een lening. U dient altijd over voldoende inkomen te beschikken om de lening ook af te kunnen betalen.

U kunt de leningen bij deze kredietverstrekkers vaak online aanvragen. In plaats van dat u deze aanvragen allemaal individueel doet, versturen wij ze in een keer naar alle kredietverstrekkers met de meest gunstige voorwaarden en rentevoeten voor u, zodat u overzichtelijk ziet wat de mogelijkheden zijn en welke kredietverstrekker het beste past bij uw persoonlijke situatie.

Crowdfunding

Een andere manier om geld te lenen buiten de bank om te lenen is via crowdfunding. Meestal is dit van toepassing wanneer u een investering nodig heeft voor de opstart van uw bedrijf. Ook voor particulieren zijn er in Belgie mogelijkheden om via deze weg geld te lenen. De kans van slagen is daarbij ontzettend belangrijk. Bij crowdfunding bent u afhankelijk van welwillende particulieren en bedrijven. Via een crowdfunding platform is het voor particulieren mogelijk om geld te lenen, maar ook om het geld uit te lenen. Voor het gebruik van zo’n platform is een degelijke en zorgvuldige screening standaard.

De overheid

De overheid geeft niet alleen subsidie, maar ondersteunt ook op andere manieren mensen met een minimum inkomen om toch de mogelijkheid te hebben een lening aan te gaan. Een voorbeeld daarvan is de Sociale Lening, waarbij mensen met een minimum inkomen geld kunnen lenen voor bijvoorbeeld de koop van een woning. Daarnaast ondersteunt de regering diverse financiële instellingen en geven een waarborg wanneer er een krediet verstrekt wordt. Dit geldt voor zowel particulieren als voor beginnende ondernemers.

Minder verstandige opties

Lenen van vrienden of familie lijkt heel aantrekkelijk. Vaak omdat er geen rente gevraagd wordt, maar ook omdat het in enkele gevallen flexibel met de aflossing om gegaan kan worden. Het is echt niet altijd aan te raden. Het kan uw persoonlijke relatie verstoren wanneer u zich niet aan de afspraken kunt houden. Daarnaast is het zo dat het van een persoonlijk contact, naar een zakelijk contact gaat, en ook dit kan voor problemen zorgen. Vaak is het beter om zaken en privé gescheiden te houden en dat geldt zeker wanneer het over geld gaat.

Bij zowel banken als andere kredietverstrekkers is het nodig om aan te tonen dat u een inkomen heeft. Het moet immers mogelijk zijn om de schuld ook af te lossen. Op de leenmarkt zijn ook louche figuren actief bij wie het niet nodig is om een bewijs van inkomen te laten zien. Denk dan bijvoorbeeld aan pandjeshuizen, maar het kan net zo goed een onbetrouwbare particulier zijn. In het ene geval worden torenhoge rentevoeten gevraagd, en in het andere geval dient u eerst een bedrag vooruit te betalen, zogezegd om te laten zien dat u over geld beschikt om terug te kunnen betalen en vervolgens hoort u nooit meer van deze persoon. Het is ten zeerste af te raden om met andere partijen dan de genoemde banken en kredietverstrekkers of de regering in zee te gaan.

Krediet zonder bank

Online zijn er diverse mogelijkheden om geld te lenen zonder dat er een bank aan te pas komt. Met een simulatie kunt u heel makkelijk en snel een overzicht krijgen van wat u werkelijk kunt lenen, tegen welke rentevoet dat is en voor welke termijn dat kan zijn. Een van die mogelijkheden is via een ‘geldreserve’. Er is een maximum bedrag beschikbaar en dit kan flexibel worden opgenomen. Er is dan een maandelijkse aflossing, welke aangepast kan worden.

Ook kan er in plaats van een krediet of een geldreserve ook een persoonlijke lening worden afgesloten. Dit gebeurt doorgaans met een specifiek doel. Denk dan bijvoorbeeld aan de aanschaf van een auto of een ander bestedingsdoel.

Een krediet zonder bank wordt bijvoorbeeld ook verstrekt in de vorm van een creditcard. Hier aan zijn specifieke betalingsafspraken verbonden, die gedeeltelijk wettelijk bepaald zijn.

Of u nu voor een krediet bij een bank, een andere kredietverstrekker of een alternatieve optie gaat, het is altijd verstandig om online te berekenen door middel van een simulatie. U wilt er altijd alert op zijn dat u nog voldoende maandelijks inkomen overhoudt, buiten uw vaste lasten, zodat u een gezond huishouden kunt voeren. Geld lenen, kost altijd geld, en u wilt niet in de problemen raken.

Bekijk ook altijd zelf al uw mogelijkheden. Werk een plan uit waarin u niet alleen omschrijft wat u precies wilt doen, maar ook hoeveel u nodig denkt te hebben om uw project te financieren. Hoe beter u voorbereid bent, des te groter is de kans dat u een krediet krijgt. Wanneer u een offerte van een kredietverstrekker ziet, bereken dan ook altijd het totaalbedrag dat u kwijt bent aan het einde van de aflossing. Op die manier weet u zeker dat u de meest voordelige kredietaanbieder te pakken heeft.

Laatst toegevoegd nieuws